Tak przygotowane ogórki to świetny dodatek do kanapek, obiadu i jako przystawka. Przepis jest bardzo prostu. Polecam przygotowanie takich ogórków.
SKŁADNIKI:
- 2,5 kg ogórków,
- 4 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- Kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka kurkumy,
- 2 łyżki gorczycy.
ZALEWA:
- 1 szklanka wody,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka octu.
WYKONANIE:
Ogórki kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Czosnek również obieramy i kroimy w kosteczkę.
Warzywa wrzucamy do dużej miski i dodajemy sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Następnie dodajemy pozostałe przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, gorczycę, pieprz. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.
Ocet i wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 2-3 minuty.
Przygotowane ogórki przekładamy do słoików o podobnej pojemności.
Najlepiej jest ogórki od czasu do czasu przemieszać. Przekładamy wraz z powstałą wodą.
Następnie ogórki zalewamy gorącą zalewą.
Dokładnie zakręcamy.
Następnie ogórki pasteryzujemy. Możemy włożyć do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i pasteryzować 20 minut, następnie zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Możemy również pasteryzować w tradycyjny sposób. Na spód garnka wykładamy ściereczkę, ustawiamy słoiki i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Następnie wyjmujemy i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 😉
1 komentarz
You’ve offered a unique take on this, I appreciate it.