OGÓRKI BURGEROWE na zimę do słoików

Szpileczki i babeczki

Tak przygotowane ogórki to świetny dodatek do kanapek, obiadu i jako przystawka. Przepis jest bardzo prostu. Polecam przygotowanie takich ogórków.

SKŁADNIKI:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 4 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 2 łyżki gorczycy.

ZALEWA:

  • 1 szklanka wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu.

WYKONANIE:

Ogórki kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Czosnek również obieramy i kroimy w kosteczkę.

Warzywa wrzucamy do dużej miski i dodajemy sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Następnie dodajemy pozostałe przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, gorczycę, pieprz. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.

Ocet i wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 2-3 minuty.

Przygotowane ogórki przekładamy do słoików o podobnej pojemności.

Najlepiej jest ogórki od czasu do czasu przemieszać. Przekładamy wraz z powstałą wodą.

Następnie ogórki zalewamy gorącą zalewą.

Dokładnie zakręcamy.

Następnie ogórki pasteryzujemy. Możemy włożyć do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i pasteryzować 20 minut, następnie zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Możemy również pasteryzować w tradycyjny sposób. Na spód garnka wykładamy ściereczkę, ustawiamy słoiki i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Następnie wyjmujemy i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies