Bardzo lubię naleśniki na słodko jak i wytrawnie. Bardzo często przygotowuję placki z mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Tym razem przyrządziłam po meksykańsku zapiekane z ketchupem i serem. Naleśniki są dość pikantne. Ja podaję je z odrobiną kwaśnej śmietany, fajnie łagodzi ostrość. Jeżeli lubimy pikantne smaki to możemy podać z ulubionym sosem np. czosnkowym. Idealne na obiad, sycące i mega smaczne 😉
SKŁADNIKI;
placki;
- 3 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- pół szkanki wody,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki ostrej papryki(opcjonalnie),
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 1,5 szklanki mąki pszennej.
farsz;
- 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- 3 łyżki konserwowej czerwonej fasoli,
- 3 łyżki konserwowej kukurydzy,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- chili do smaku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
dodatkowo;
- ketchup pikantny,
- 100 g sera żółtego,
- szczypiorek.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.
WYKONANIE;
Do miskie wbijamy jajka, mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko, wodę i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy sól i paprykę oraz olej, mieszamy.
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Cebulę obieramy. Z papryki pozbywamy się gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa (cebulę, paprykę, pomidory) kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy warzywa lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, pomidory, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę dusimy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Dusimy około 10 minut.
Na placki naleśnikowe wykładamy około 2-3 łyżek farszu i zwijamy rulony.
Układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ketchupem i posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy około 10 minut aż ser się ładnie rozpuści.
Na koniec posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem np; czosnkowym.
Smacznego 😉
4 komentarze
Dawno nie robiłam, a są pyszne. U mnie zawsze w formie kopert. Smaczny i do tego sycący obiad, czy kolacja 🙂
Ja przyznam pierwszy raz robiłam po meksykańsku ,zazwyczaj robię w panierce jak krokiety 😉
Narobiłaś mi smaku! muszę zrobić takie w weekend
polecam 😉