Naleśniki po meksykańsku

Szpileczki i babeczki

Bardzo lubię naleśniki na słodko jak i wytrawnie. Bardzo często przygotowuję placki z mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Tym razem przyrządziłam po meksykańsku zapiekane z ketchupem i serem. Naleśniki są dość pikantne. Ja podaję je z odrobiną kwaśnej śmietany, fajnie łagodzi ostrość. Jeżeli lubimy pikantne smaki to możemy podać z ulubionym sosem np. czosnkowym. Idealne na obiad, sycące i mega smaczne 😉

SKŁADNIKI;

placki;

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szkanki wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki ostrej papryki(opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej.

farsz;

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • 3 łyżki konserwowej czerwonej fasoli,
  • 3 łyżki konserwowej kukurydzy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • chili do smaku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

dodatkowo;

  • ketchup pikantny,
  • 100 g sera żółtego,
  • szczypiorek.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.

WYKONANIE;

Do miskie wbijamy jajka, mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko, wodę i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy sól i paprykę oraz olej, mieszamy.

Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Cebulę obieramy. Z papryki pozbywamy się gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa (cebulę, paprykę, pomidory) kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy warzywa lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, pomidory, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę dusimy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Dusimy około 10 minut.

Na placki naleśnikowe wykładamy około 2-3 łyżek farszu i zwijamy rulony.

Układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ketchupem i posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy około 10 minut aż ser się ładnie rozpuści.

Na koniec posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.

Podajemy z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem np; czosnkowym.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Słodko Słodka 3 lutego 2021 - 18:23

Dawno nie robiłam, a są pyszne. U mnie zawsze w formie kopert. Smaczny i do tego sycący obiad, czy kolacja 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 3 lutego 2021 - 21:15

Ja przyznam pierwszy raz robiłam po meksykańsku ,zazwyczaj robię w panierce jak krokiety 😉

Odpowiedz
MysliPotarganej.pl 18 lutego 2021 - 18:36

Narobiłaś mi smaku! muszę zrobić takie w weekend

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 19 lutego 2021 - 07:10

polecam 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies