Krucho-drożdżowe kakaowe rogaliki z czekoladą

Szpileczki i babeczki
Krucho-drożdżowe kakaowe rogaliki z czekoladą
1/2 kg mąki,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
1 kostka masła roztopionego,
5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
20 g drożdży,
2 łyżki kakao,
mleczna czekolada.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozkruszamy do miski. Dodajemy śmietanę i cukier, mieszamy.

Odstawiamy na 10-15 minut.

Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. 

Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 6 części. Na każdą część układamy kostkę czekolady, zwijamy tworząc rogalik.

Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy rogaliki.

Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.

Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉


Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies