Krucho-drożdżowe kakaowe rogaliki z czekoladą
1/2 kg mąki,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
1 kostka masła roztopionego,
5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
20 g drożdży,
2 łyżki kakao,
mleczna czekolada.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozkruszamy do miski. Dodajemy śmietanę i cukier, mieszamy.
Odstawiamy na 10-15 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 6 części. Na każdą część układamy kostkę czekolady, zwijamy tworząc rogalik.
Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy rogaliki.
Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉