
Wytrawne rogaliki z warzywami,kiełbasą i majonezem
Farsz;
2 małe pętka kiełbasy ulubionej,
1 mała marchewka,
pół małej cukini,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej papryki.
Ciasto;
1/2 kg mąki,
łyżka cukru,
2 jajka,
1 kostka masła roztopionego,
5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
20 g drożdży.
Dodatkowo;
Majonez.
Marchewkę, cebulę i cukinię obieramy i myjemy. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę, marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
Wrzucamy warzywa i kiełbaskę, przyprawiamy i smażymy aż warzywa będą miękkie.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy śmietanę i cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części.
Każdą część wałkujemy w kształt koła i dzielina na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt smarujemy majonezem.
Wykładamy farsz i zwijamy w ruloniki, tworząc rogaliki.
Rogaliki wykładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego 😉
1 komentarz
766694 340720Wow! This can be one specific of the most helpful blogs We have ever arrive across on this topic. Really Excellent. Im also an expert in this topic so I can comprehend your hard function. 885910