Ciasto;
250 g mąki pszennej,
1 szklanka wody mineralnej,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
szczypta cukru.
Farsz;
500 g mięsa wieprzowego (szynka),
4 liścia laurowe,
4 ziela angielskie,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1/4 selera,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 płaska łyżka majeranku.
Dodatkowo (panierka);
2-3 jajka,
bułka tarta.
Ciasto:
Jajka rozkłócamy. Dodajemy stopniowo pozostałe składaniki i miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Farsz:
Mięso gotujemy z warzywami liściem i zielem do miękkości. Studzimy i mielimy przez maszynkę (mięso i warzywa). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy.
Nakładamy farsz na naleśniki (3-4 łyżki). Boki naleśników składamy do środka i zwijamy niezbyt ciasno w rulon by nie popękały.
Każdego naleśnika zanurzamy w roztrzepanych widelcem jajkach, a następnie w tartej bułce. Smażymy z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, do zrumienienia (z każdej strony).
Podajemy z czerwonym barszczem lub ulubionym sosem.
Smacznego 😉