Przepyszne kotleciki mielone owinięte boczkiem. W sam raz na obiad z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub frytek. Kotleciki smakują również na zimno. Możemy je podawać z różnymi sosami, sałatkami i surówkami. Kotlety mielone to danie tradycyjne w kuchni polskiej. Urozmaiciłam je owijając boczkiem. Takie kotleciki możemy usmażyć, grillować lub upiec w piekarniku. Latem takie kotlety sprawdzą się fajnie na grillu, takie małe urozmaicenie tradycyjnej kiełbaski czy karkówki.
SKŁADNIKI:
- 500 g mielonego mięsa ( najlepiej z karkówki),
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- około 100-150 g wędzonego parzonego boczku w plasterkach.
WYKONANIE:
Wykonanie kotletów jest banalnie proste.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie.
Całość dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki wielkości mandarynki. Z tej ilości składników wyszło mi osiem zgrabnych kotletów. Następnie każdą kuleczkę owijamy w plasterku boczku.
Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Smażymy na średnim ogniu.
Takie kotleciki możemy również upiec w piekarniku lub zgrillować.
Kotlety podajemy jako danie obiadowe lub jako przystawkę.
Do tak przygotowanej potrawy sprawdzą się ugotowane ziemniaki, frytki, makaron i każdego rodzaju surówki i sałatki. Kotleciki smakują dobrze również na zimno. Odnajdą się również w towarzystwie sosów np: czosnkowy lub tysiąca wysp.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku kotletów mielonych w boczku 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś KOTLETY MIELONE W BOCZKU z mojego przepisu wyślij zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych przygotowań 😉