KOTLETY MIELONE W BOCZKU

Szpileczki i babeczki

Przepyszne kotleciki mielone owinięte boczkiem. W sam raz na obiad z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub frytek. Kotleciki smakują również na zimno. Możemy je podawać z różnymi sosami, sałatkami i surówkami. Kotlety mielone to danie tradycyjne w kuchni polskiej. Urozmaiciłam je owijając boczkiem. Takie kotleciki możemy usmażyć, grillować lub upiec w piekarniku. Latem takie kotlety sprawdzą się fajnie na grillu, takie małe urozmaicenie tradycyjnej kiełbaski czy karkówki.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mielonego mięsa ( najlepiej z karkówki),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • około 100-150 g wędzonego parzonego boczku w plasterkach.

WYKONANIE:

Wykonanie kotletów jest banalnie proste.

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie.

Całość dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki wielkości mandarynki. Z tej ilości składników wyszło mi osiem zgrabnych kotletów. Następnie każdą kuleczkę owijamy w plasterku boczku.

Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Smażymy na średnim ogniu.

Takie kotleciki możemy również upiec w piekarniku lub zgrillować.

Kotlety podajemy jako danie obiadowe lub jako przystawkę.

Do tak przygotowanej potrawy sprawdzą się ugotowane ziemniaki, frytki, makaron i każdego rodzaju surówki i sałatki. Kotleciki smakują dobrze również na zimno. Odnajdą się również w towarzystwie sosów np: czosnkowy lub tysiąca wysp.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku kotletów mielonych w boczku 😉

Jeżeli przygotowałeś/aś KOTLETY MIELONE W BOCZKU z mojego przepisu wyślij zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉

Życzę udanych przygotowań 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies