Hummus to smaczna, zdrowa pasta do pieczywka i różnych przekąsek. Klasyczną pastę możemy urozmaicać o ulubione zioła i przyprawy. Ciecierzyca jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Poza białkiem, ciecierzyca zawiera węglowodany złożone, witaminy A, C, E i z grupy B, oraz wiele związków mineralnych, np. żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas. Polecam przygotowanie klasycznego hummusu.
SKŁADNIKI;
- 2 puszki ciecierzycy po 400 g,
- 100 G pasty tahini,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek oliwy,
- sok z jednej cytryny,
- 8 łyżek ziemnej wody,
- przyprawy: płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.
WYKONANIE;
W przepisie wykorzystałam ciecierzycę z puszki, ale możemy użyć świeżej ugotowanej. Niecałe 200 g ciecierzycy zalewamy zimną wodą około 0,5l i odstawiamy na noc. Następnie wylewamy wodę i wrzucamy ciecierzycę do garnka. Wlewamy około 2 szklanek wody i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie powinna być miękka. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i przygotowujemy hummus z przepisu podanego niżej.
Ciecierzycę z puszki odsączamy z wody. Zamiast ciecierzycy możemy użyć cieciorki. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy również pastę tahini ( zmielony na gładko prażony sezam). Przyprawiamy solą i pieprzem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy również oliwę,sok z cytryny i zimną wodę. Całość blendujemy blenderem ręcznym typu żyrafa.
Całość blendujemy kilka minut do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie przygotowaną pastę próbujemy jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. Jeżeli lubimy pikantny smak możemy dodać odrobinę chilli lub ostrej papryki. Możemy też dodać ulubione zioła i przyprawy.
Ja hummus posypałam dodatkowo przyprawą czosnek suszony pomidor bazylia.
Przygotowany hummus podajemy ze świeżym pieczywkiem , świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, do zajadania z paluszkami, krakersami, grissini lub BAKE STIXX które znajdziecie w wielu fajnych smakach np: pizza, łosoś&serek, czosnek. BAKE STIXX to pieczone patyczki chlebowe z dodatkiem oleju podwójnie wypiekane.
Domowy hummus przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu z zamknięciem. Może tak leżeć śmiało nawet tydzień.
Smacznego.
Jeżeli przygotowałeś/aś hummus z mojego przepisu podziel się ze mną zdjęciem, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością wstawię zdjęcie do wpisu 😉
A Wy lubicie hummus? Robicie klasyczny czy może dodajecie ulubione dodatki?
1 komentarz
Nigdy nie robiłam hummusu, ale muszę zrobić chociaż dla siebie, bo chłopaki to raczej nie przepadają za tego typu pastami, mają długie zęby 😉