Ketchup z cukinii, papryki i jabłka na zimę
2 kg cukinii,
3 cebule,
4 duże jabłka,
3 czerwone papryki,
600 g koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki octu,
150 g cukru,
1 łyżeczka pieprzu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka suszonej bazylii.
Cukinię obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Mieszamy wszystkie warzywa i jabłka i solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do dużego garnka.
Gotujemy do miękkości na małym ogniu około godziny. Od czasu do czasu mieszamy.
Miksujemy wszystko bardzo dokładnie. Następnie dodajemy resztę składników.
Gotujemy jeszcze 15 minut. Gorące przekładamy do słoików.
Odwracamy słoiki do góry dnem do wystudzenia.
Smacznego 😉