Kakaowe ciasto z gruszkami i kokosem (bez jajek)
1/2 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
250 ml mleka,
70 g masła roztopionego,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3-4 gruszki,
3 garście wiórków kokosowych,
cukier puder do posypania.
W misce umieszczamy wszystkie suche składniki (mąkę,cukier,kakao,proszek do pieczenia). Mieszamy dokładnie składniki.
Następnie dodajemy mleko (mleko musi być letnie) i roztopione masło. Mieszamy szybko, tylko do połączenia się składników.
Masę przelewamy do blaszki (30×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na 10 cząstek.
Układamy na ciasto.
Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
3 komentarze
Bardzo oryginalny przepis 🙂 Ciacho wygląda mega apetycznie! Chętnie wypróbuję 🙂
chetie wprubuje choc gruszki u mnie sie psuja szybko w ciescie nie wiem czemu
Gruszki i kokos bardzo fajne połączenie :-)Smaczna propozycja 🙂