Na świecie uprawiane są dwa gatunki kawy- jest to arabica i robusta. Ponad 70% światowych zbiorów to właśnie arabica. Jest ona uważana za lepszy wariant ze względu na doskonalszy smak. Występuje w ponad 120 odmianach. Warto też wspomnieć o nieco rzadszych gatunkach kawy czyli liberica i arabusta.
Każda z odmian arabicki smakuje nieco inaczej. Wynika to z różnicy przy uprawie gleby, na której kawa jest uprawiana i wielu innych aspektów. Często warianty te są tak od siebie różne, że trudno byłoby stwierdzić ich pochodzenie z tej samej rodziny. Przykładem mogą być kawy dające aromat cytrusowy lub słodki, inne natomiast będą gorzkie z nuntami czekoladowymi. Na dzień dzisiejszy wiele rodzajów kaw zostało stworzonych za pomocą rąk człowieka, pozostałe to produkt przyrody.
Burbon to popularna odmiana arabicki pochodząca z Jemenu. Posiada całkiem duże zbiory. Ziarna tej odmiany opisuje się jako małe, o barwach czerwono- żółtych. Jakość kawy zaparzonej z ziaren jest wyśmienita.
Jedną z najpopularniejszych i najbardziej pierwotnych odmian arabiki była Typica. Na bazie właśnie tej odmiany powstało wiele innych wariantów kawy. Pomimo stosunkowo małych plonów Typicki daje ona kawę o wysokiej jakości. Jest wypierana przez bardziej wydajne odmiany. Wszystkie najpopularniejsze rodzaje arabicki i nie tylko można znaleźć w ofercie MOTT COFFEE.
Najpopularniejsze odmiany
W poniższym zestawieniu znajdują się hybrydy oraz odmiany arabicki powstałe na skutek mutacji Burbonu oraz Typicki. Kilka rodzajów to hybrydy lub mieszanki stworzone bezpośrednio przez człowieka.
- SL28- stworzona w pierwszej połowie XX wieku przez badaczy i naukowców pracujących z Kenii. Mieli za zadanie stworzyć kawę wysokiej jakości, która jednocześnie będzie przynosiła wydajne plony. Pomimo małych plonów kawa jest bardzo dobrej jakości, łączy w sobie kwaśne i słodkie nuty smakowe.
- Geisha– jest to panamska odmiana, która jest szczególnie popularna ze względu na swoją nazwę. Jej gama smaków obraca się wokół owoców tropikalnych, cytrusów, śliwek i różnych nut deserowych. Jest to bardzo droga odmiana, ponieważ kilogram kawy potrafi kosztować nawet 300 lub 400 dolarów.
- Cattura– jak wiele innych kaw pochodzi z pierwszej połowy XX wieku. Jest ona mutacją Burbona. Pomimo karłowatego charakteru krzewów w dalszym ciągu daje większe plony, niż sam Burbon. Ziarna są dobrej jakości pomimo małych rozmiarów. Przez samą kawę przenikają kwasowe nuty i zbalansowany smak.
- Mundo Novo– to połączenie między Typicką a Burbonem. Odmiana ta miała zachować jakość swoich „rodziców” i jednocześnie być odporniejsza na niekorzystne warunki atmosferyczne. Udało się to spełnić. Dzięki temu omawiana odmiana jest odporniejsza na choroby i bardziej wytrzymała. Daje ona także duże zbiory, dlatego stanowi częsty wybór wśród osób zajmujących się plantację kawy.
- Maragogype– to mutacja Typicki. Zbiory z tej odmiany są dosyć skąpe. Pomimo tego cała roślina jest spora, a ziarna Maragogype są jednymi z największych dostępnych na rynku. Nuty smakowe są zbalansowane i posiadają słodki charakter.
- Etiopskie Dziedzictwo– jest to raczej mieszanka niż odmiana arabicki. Oczywiście bazą tego miksu są kawy pochodzące z Etiopii oraz okolic. Najczęściej opisuje się je jako rześkie, z delikatnymi nutami cytrusów.