Herbaciane kluski z makiem
Mak
400 g mielonego maku,
1,5 szklanki mleka,
5 łyżek miodu.
3 łyżki masła,
garść orzechów,
garść migdałów,
garść suszonych owoców.
Kluski
500 ml gorącej wody,
500 g mąki,
garść mąki ziemniaczanej,
kilka łyżek oleju.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mleko i mak. Chwilkę dusimy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilkę dusimy.
Kluski;
Herbatę zaparzamy. Mąki przesiewamy, wlewamy gorącą herbatę. Mieszamy aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej. Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15-20 minut.
Do dużego garnka wlewamy wodę. Ciasto rwiemy na malutkie kawałeczki, możemy również rozwałkować i pokroić na dowolny kształt. Wrzucamy kluski do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia (4-5 minut).
Kluski odcedzamy i łączymy z makiem.
Smacznego 😉
2 komentarze
Nie wiedziałam, że kluski można zrobić z z herbatą 🙂 Kiedyś moja babcia robiła klasyczne kluski, lub makaron z makiem na Wigilijny stół 🙂
Można i polecam 😉