Drożdżówki z karmelizowanymi jabłkami i kokosem
Ciasto
4 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju.
Farsz
1 kg jabłek,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki wiórek kokosowych.
Dodatkowo
Jajko do posmarowania,
wiórka kokosowe.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi składnikami.
Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Wrzucamy na patelnię, wsypujemy cukier i wiórka kokosowe i karmelizujemy.
Studzimy.
Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy i wkładamy łyżkę jabłek.
Zlepiamy formując kuleczkę.
Smarujemy rozkóconym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę piekarnikową.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
Ja proszę o jedną taka pysznie wyglądającą drożdżóweczkę 🙂
😉