Drożdżówka z marmoladą

Szpileczki i babeczki

Drożdżówka z marmoladą
25 g drożdży,
1 kg mąki,
3 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki oleju,

Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy mleko.

Makę przesiewamy i dodajemy do miski. 


Zagniatamy ciasto, na koniec wlewamy olej i zagniatamy ponownie ( powinno być luźne).


Jak ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.


Po tym czasie wykładamy większą część ciasta na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.


Na ciasto delikatnie wykładamy marmoladę.


Na koniec wykładamy pozostałą część ciasta.


Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Chujowa Pani Domu 14 lipca 2017 - 08:49

Na pewno już wspominałam, że uwielbiam drożdżowe wypieki, ale powiem/napisze to jeszcze raz – uwielbiam 🙂 Podkradam kawałek do porannej kawki 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 14 lipca 2017 - 13:13

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies