![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2017/07/dd2B25281072529.jpg)
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2017/07/dd2B25281002529.jpg)
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2017/07/DSC_1894-1.jpg)
Książka Domowy Wypiek Chleba autorstwa Lauren Chattman
można nabyć TU
http://www.rm.com.pl/
Książka Domowy Wypiek Chleba zawiera ponad 270 stron, składa się z 2 części i ma 9 rozdziałów.
Dodatkowo książka posiada przelicznik objętości i wag oraz słowniczek związany w wypiekiem chleba.
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2017/07/DSC_1898.jpg)
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2017/07/DSC_1906.jpg)
W książce znajdziemy wiele ciekawych przepisów na chleby różnego rodzaju.
Znajdziemy również przepisy jak wykonać różne zaczyny, formawać chleb i wiele wiele ciekawostek związanych z wyrobem pieczywa.
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2017/07/DSC_1902.jpg)
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2017/07/DSC_1901.jpg)
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2017/07/DSC_1905.jpg)
![](https://szpileczkiibabeczki.pl/wp-content/uploads/2017/07/DSC_1903.jpg)
Przedstawiam Wam mój przepis na szybki chlebek.
Chleb z płatkami i otrębami owsianymi
0,5 l ciepłej wody,
25 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 szklanka pestek słonecznika,
kilka łyżek mleka do posmarowania.
Do miski wsypujemy płatki owsiane,otręby owsiane, sól i cukier. Rozkruszamy drożdże i mieszamy, odstawiamy ciepłe miejsce na 30 minut.
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto powinno odchodzić od rąk, jeżeli jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki.
Naczynie żaroodporne 30x25cm smarujemy olejem.
Wykładamy ciasto, smarujemy mlekiem.
Posypujemy pestkami słonecznika
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego 😉
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto powinno odchodzić od rąk, jeżeli jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki.
Naczynie żaroodporne 30x25cm smarujemy olejem.
Wykładamy ciasto, smarujemy mlekiem.
Posypujemy pestkami słonecznika
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
Chlebek wyszedł Ci mega pysznie, a książka bardzo fajna 🙂
😉