Drożdżowe z jabłkami
1 kg mąki pszennej,
3 szklanki mleka,
25 g drożdży,
5 jajek,
cukier waniliowy,
jabłka papierówki około 600-700 g,
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże i wsypujemy cukier. Następnie dodajemy jajka, mleko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość luźne. Ostawiamy na 20-30 minut.
Nastęnie na dużą, natłuszczoną i posypana mąką blaszkę wykłaamy ciasto.
Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Wykładamy na ciasto. Posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego 😉
POLECAM 😉
2 komentarze
Uwielbiam drożdżowe wypieki 🙂 Z jabłuszkami to już poezja 🙂
Jeszcze jebłuszka z własnego sadu 😉