Ciasto drożdżowe to jedne z moich ulubionych ciast. Często wypiekam drożdżówki, bułeczki, rogaliki na drożdżach. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na drożdżówki z ciekawymi nadzieniami. Dziś przygotowałam bułeczki z serem. Kształt możemy uformować dowolny. Możemy również polać czekoladą, lukrem lub przygotować również kruszonkę. Polecam przepis, do szklanki mleka idealne 😉
SKŁADNIKI;
rozczyn;
- 20 g drożdży świeżych,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki,
- 50 ml letniego mleka.
ciasto;
- 400 g mąki pszennej,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 60 g miękkiego masła,
- 2 jajka.
nadzienie;
- 500 g twarogu,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki śmietany 18%.
WYKONANIE;
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy ciepłe mleko mąkę i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Następnie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny żeby ciasto urosło.
Twaróg mieszamy z cukrem i śmietaną. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 równych części. Każdą wałkujemy w kształt prostokąta (mniej więcej 10x13cm). Na jednym brzegu nakładamy po 1 czubatej łyżce nadzienia serowego i zwijamy ciasto w rulon zostawiając 3 cm ciasta. Na pozostałym cieście robimy nacięcia i nakładamy je na ciasto. Tak powstaną bułeczki z paseczkami.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Ostudzone drożdżówki oprószamy cukrem pudrem Smacznego 😉
6 komentarzy
Chodzą za mną takie już od dłuższego czasu 🙂
To najwyższa pora zrobić 😉
Bardzo apetyczne, też uwielbiam ciasto drożdżowe, mogłabym jeść na okrągło 🙂
U mnie drożdzowe minimum raz w tygodniu na słodko jak i wytrawnie 😉
Ale tu u Ciebie smacznie i kolorowo.
Całe mnóstwo drożdżowych wypieków a to dla nas ciasta podstawowe:)
Jest w czym wybierać. Super!
Bardzo lubię drożdżowe wypieki 😉