Drożdżowe bułeczki z malinami, serem i kruszonką
4 szklanki mąki pszennej,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
100 g masła.
Nadzienie;
500 g sera twarogowego,
3 łyżki cukru,
3 łyżki śmietany 18%,
Około 300 g malin,
Kruszonka
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła.
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i ciepłe mleko.
Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy jajka i mąkę. Zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponowienie zagniatamy.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ser twarogowy mieszamy ze śmietaną i cukrem.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą.
Z ciasta rwiemy kawałki, formujemy kulki.
Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kuleczki, spłaszczamy. Wykładamy po łyżce masy twarogowej i układamy maliny.
Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉