Ciasto tortowe ( bez pszenicy, glutenu )

Szpileczki i babeczki

Ciasto tortowe to nic innego jak delikatne biszkopty i krem budyniowy. Biszkopt przygotowałam bez dodatku mąki pszennej tak więc można je przygotowań dla osób które nie tolerują glutenu.

Biszkopt wychodzi bardzo delikatny, więc musimy uważać podczas przekładania. Przepyszne połączenie idealne do niedzielnej kawki czy też na przeróżne święta i domowe imprezy. Takie ciasto na pewno zachwyci smakiem jak i wyglądem.

Święta zbliżają się wielkimi krokami więc jeżeli macie ochotę na pierniki to polecam: EKSRESOWY PIERNIK BEZ MIODU , PIERNIK ”LAST MINUTE” lub SERNIK Z PIERNIKAMI.

SKŁADNIKI:

Ciasto jasne:

  • 5 jajek (żółtka i białka osobno),
  • 3/4 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej.

Ciasto ciemne:

  • 5 jajek (żółtka i białka osobno),
  • 3/4 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao.

Masa budyniowa:

  • 400 g masła,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 1 litr mleka,
  • 4 łyżki cukru.

WYKONANIE:

Białka oddzielany od żółtek.
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę.

Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.
Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą.
Blaszkę 24X24 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Studzimy, przecinamy na pół.

Tak samo postępujemy z ciemnym ciastem, tylko na koniec dodajemy kakao.

Blaszkę 24X24 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Studzimy, przecinamy na pół.

Budyń gotujemy zgodnie we wskazówkami na opakowaniu. 700 ml mleka wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do naczynia wlewamy pozostałe mleko czyli 300 ml i wsypujemy proszek budyniowy i cukier. Dokładnie mieszamy i mieszankę wlewamy do gotującego się mleka.

Całość mieszamy do momentu zgęstnienia budyniu. Przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło miksujemy na jasny krem i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy na średnich obrotach do momentu powstania gęstej jasnej masy.

Do blaszki w której piekły się biszkopty układamy papier do pieczenia (będzie nam prościej wyjąć ciasto z blaszki ) i przekładamy jedną cześć ciemnego ciasta.

Następnie masę dzielimy na 3 części i przekładamy jedną z nich.

Kolejno układamy jasne ciasto, drugą część masy, ciemne ciasto, ostatnią część masy i przykrywamy jasnym biszkoptem.

Ciasto jest bardzo delikatnie więc róbmy to ostrożnie.

Na koniec ciasto polewamy mleczną czekoladą i posypujemy kolorowymi drażetkami.

Ciasto chowamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies