Wykonanie tego ciacha jest banalnie proste i nie trzeba być cukiernikiem aby je przygotować. Ciasto do kawki, herbatki i szklanki zimnego mleka. Takie ciacho możemy ozdobić w dowolny sposób. Bardzo lubię takie ciacha, ponieważ ma proste składniki które zazwyczaj są w domu. Takie ciasto to świetna propozycja na podwieczorek czy też po prostu szybki deser. Ciasto możemy ładnie udekorować, wtedy może nawet zdobić świąteczny stół.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
- 40 g budyniu ( proszek ),
- 200 ml jogurtu naturalnego gęstego,
- pół szklanki oleju,
- 1 czubata łyżka kakao,
- pół szklanki cukru,
- 1 mleczna czekolada.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Do wykonania tego ciacha potrzebujemy tylko łyżki najlepiej rózgowej, ale może też być widelec.
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy również proszek budyniowy, jogurt, olej, kakao i cukier.
Całość dokładnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
Czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy.
Delikatnie mieszamy.
Foremkę 10×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach góra dół około 50-60 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy również polać czekoladą lub lukrem.
Ciacho gotowe 😉
Ciasto znika jeszcze ciepłe 😉
Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ciasta 😉 zobaczycie jakie to proste 😉
Jeżeli podobał Ci się przepis i wykonałeś/aś go, wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉