CHRUSTY / FAWORKI

Szpileczki i babeczki

Przepyszne chrusty idealnie chrupiące. Tradycyjne faworki na śmietanie ubijane wałkiem zawsze się udają i są mega smaczne i szybko znikające. Polecam na Tłusty Czwartek 😉

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%,
  • łyżeczka octu,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka miękkiego masła.

WYKONANIE:

Przygotowanie chrustów jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, ocet, cukier i masło. Całość zagniatamy do momentu połączenia się składników, a ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Następnie ciasto bijemy wałkiem około 10 minut, ciasto między czasie składamy.

Gdy już ciasto jest zbite owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut. Ciasto może leżeć dłużej nawet cały dzień.

Po tym czasie ciasto wałkujemy jak najcieniej potrafimy. najlepiej jest podzielić na kilka części wtedy łatwiej jest je wałkować. Następnie radełkiem lub nożem kroimy prostokąty mniej więcej 10 cm na 2-3 cm. Na środku robimy nacięcie. Następnie zwijamy do środka.

Zachęcam do obejrzenia filmiku tam zobaczycie w jaki sposób to zrobić 😉

Na patelnię lub szeroki rondel wlewamy olej około 1 cm od dna naczynia. Rozgrzewamy i smażymy chrusty z obu stron na złoty kolor. Najlepiej jest smażyć na średnim ogniu. Chrusty szybko się smażą.

Usmażone wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe 😉

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku chrustów.

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies