Bułeczki pszenno-orkiszowe z brzoskwiniami
250 g mąki orkiszowej,
250 g mąki pszennej,
300 ml wody,
1 łyżka masła,
10 g drożdży suszonych,
2 łyżki miodu,
szczypta soli.
Dodatkowo;
Brzoskwinie w puszce,
cukier do obtaczania.
Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy również suche drożdże. Do wymieszanych składników dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na równe części.
Połówki brzoskwiń dzielimy na pół.
Kawałki ciasta spłaszczamy układamy kawałek brzoskwini i formujemy kuleczki.
Kuleczki obtaczamy w cukrze. Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia.
Układamy bułeczki. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
6 komentarzy
apetyczne bułeczki
😉
ooo, takich jeszcze nadzianych nie jadłam – prezentują się pysznie!
😉
Nadziewane buleczki orkiszowe- swietny pomysl 🙂
😉