Bułeczki orkiszowo-pszenne
250 g mąki orkiszowej,
250 g mąki pszennej,
300 ml wody,
1 łyżka masła,
10 g drożdży suszonych,
2 łyżki miodu,
szczypta soli.
Suche drożdże mieszamy z mąkami. Masło roztapiamy. Do mąk dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na równe częsci, formujemy bułeczki. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki układamy na blaszce. Możemy posmarować mlekiem.
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
1 komentarz
wyglądają pysznie te bułeczki 🙂