Bułeczki pszenne
7 g suchych drozdży,
1 jajko,
200 ml mleka,
1 łyżeczka cukru,
50 g masła roztopionego,
7 g soli.
Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy bułeczki. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
4 komentarze
Ile bułeczek wychodzi z tej ilości składników?
około 10
Dziękuję. Zrobiłam sześć, żeby większe były 🙂
272302 221129This really is a very good subject to talk about. Sometimes I fav stuff like this on Redit. This post probably wont do properly with that crowd. I will probably be confident to submit something else though. 209016