Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z rabarbarem
4 szklanki mąki pszennej,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka ciepłego mleka,
100 g masła rozpuszczonego,
Kilka łodyg rabarbaru.
Kruszonka;
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła.
Drożdże kruszymy do miski, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki, robimy kuleczki i lekko spłaszczamy robiąc dołek.
Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą.
Na bułeczki wykładamy kilka kawałków rabarbaru i po łyżce kruszonki.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki, robimy kuleczki i lekko spłaszczamy robiąc dołek.
Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą.
Na bułeczki wykładamy kilka kawałków rabarbaru i po łyżce kruszonki.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉