Focaccia z suszonymi pomidorami i szparagami
300 g mąki,
50 g otręb pszennych,
150 ml wody ciepłej,
25 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczki soli,
2 łyżki oliwy z pomidorów,
100 g suszonych pomidorów w oliwie Ponti,
1/2 łyżeczki bazyli,
1/2 łyżeczki oregano,
4-5 szparagów.
Drożdże rozkruszamy, wlewamy wodę, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, otręby,sól i zioła. Wlewamy zaczyn.
Suszone pomidory kroimy w kostkę.
Dodajemy do miski wraz z olejem.
Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto wałkujemy na kształt koła około 25 cm.
Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
Układamy na ciaście.
Pieczemy 30 minut do zrumienienia.
Smacznego 😉
Suszone pomidory kroimy w kostkę.
Dodajemy do miski wraz z olejem.
Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto wałkujemy na kształt koła około 25 cm.
Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
Układamy na ciaście.
Pieczemy 30 minut do zrumienienia.
Smacznego 😉