Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z rabarbarem

Szpileczki i babeczki

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z rabarbarem
 
4 szklanki mąki pszennej,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka ciepłego mleka,
100 g masła rozpuszczonego,
Kilka łodyg rabarbaru.
Kruszonka;
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła.
Drożdże kruszymy do miski, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki, robimy kuleczki i lekko spłaszczamy robiąc dołek.
Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę. 

Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. 
Na bułeczki wykładamy kilka kawałków rabarbaru i po łyżce kruszonki. 

Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies