Ciasto
- 250 g mąka pszenna,
- 100 g mąka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 25 g drożdży świeżych,
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
- 2 jajka.
Farsz
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- sól i pieprz do smaku,
- po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonej bazylii.
Dodatkowo
- Serek śmietankowy z papryką,
- sezam.
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, chwilkę podsmażamy. Przyprawiamy.
Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy serek i farsz i zwijamy w rulon, następnie kroimy na kwadraty. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉