Paszteciki krucho-drożdżowe nadziane kurczakiem

Szpileczki i babeczki
Paszteciki krucho-drożdżowe nadziane kurczakiem

Ciasto

  • 250 g mąka pszenna,
  • 100 g mąka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 25 g drożdży świeżych,
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka.

Farsz

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonej bazylii.

Dodatkowo

  • Serek śmietankowy z papryką,
  • sezam.

Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. 

Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, chwilkę podsmażamy. Przyprawiamy.


Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy serek i farsz i zwijamy w rulon, następnie kroimy na kwadraty. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. 


Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach. 


Smacznego 😉


Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies