Kąski z kurczaka z panierce z krakersów sezamowych

Szpileczki i babeczki

Bardzo często przygotowuję na obiad piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam zaszaleć z panierką. W szafce znalazłam krakersy sezamowe. Rozdrobniłam na mniejsze kawałeczki i tak powstała przesmaczna panierka. Piersi z kurczaka w kawałeczkach w tak przygotwanej panierce wychodzą soczyste, delikatne i fajnie chrupiące na wierzchu. Tak przygotowane mięso możemy podawać jako danie obiadowe z ulubionymi dodatkami np; ziemniakami i ulubioną surówką, ale też fajnie smakują z ulubionym sosem czosnkowym czy tysiąca wysp. Na zimno też możemy zajadać z pieczywkiem.

SKŁADNIKI;

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 szklanki krakersów sezamowych.

WYKONIANIE;

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Nie ma potrzeby rozbijania. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Jajka wbijamy do miski, dodajemy jogurt grecki i mieszamy dokładnie składniki.

Krakersy sezamowe delikatnie rozdrabniamy i mieszamy z mąką.

Kawałki kurczaka panierujemy najpierw w jajku wymieszamym z jogurtem, następnie w krakersach.

Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy. Kąski z kurczaka smażymy na złoty kolor z obu stron.

Tak przygotowanie kąski z kurczaka w panierce z krakersów sezamowych podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką luk jako przystawka z ulubionymi sosami. Tak przygotowany kurczak smakuje również na zimno.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

3 komentarze

Di bloguje 27 lutego 2021 - 20:59

Lubię takie jedzonko!

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 28 lutego 2021 - 07:36

my też 😉

Odpowiedz
ดูซีรีย์ 12 sierpnia 2025 - 21:47

Hey this is somewhat of off topic but I was wanting to
know if blogs use WYSIWYG editors or if you
have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice
from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies