Przepyszne, bardzo słodkie, mięciutkie i puszyste pączki idealne na Tłusty Czwartek 😉 Tym razem nadziałam masą kajmakową i polałam lukrem. Pączki zachowują swoją świeżość także na drugi dzień. Możemy udekorować w dowolny sposób. Polecam przepis 😉
SKŁADNIKI;
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 4 żółtka jajek,
- 3 łyżki cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 50 g masła,
- 2 łyżki wódki,
- masa kajmakowa w puszce,
- cukier puder,
- olej do smażenia.
lukier;
3 łyżki soku z cytryny,
10 łyżek cukru pudru.
szklanka pojemność 250 ml
WYKONANIE;
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy i studzimy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie odrywamy kawałki ciasta ( wielkości mandarynki). Spłaszczamy wykładamy łyżeczkę kajmaku, zlepiamy i tworzymy kulkę.
Pączki układamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
W głębokim, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Składniki lukru mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji.
Usmażone odsączamy z tłuszczu i polewamy przygotowanym lukrem.
Smacznego 😉
4 komentarze
Jutro będziemy się zajadać wszelakimi pączkami.
😉
Bardzo apetyczne, super pomysł na niebanalne nadzienie 🙂
😉