Pyzy z twarogiem i karmelizowanymi płatkami
Pyzy
1,5 kg ziemniaków,
szklanka mąki,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
sól do smaku,
1 jajko,
250 g twarogu,
cukier wg uznania,
1 łyżka śmietany 18%,
karmelizowane płatki
2 garście płatków owsianych,
2 łyżki cukru,
2 łyżki masła,
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąki i jajka i zagniatamy.
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i śmietanę. Z ciasta formujemy kulkę rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę sera twarogowego i zwijamy do środka formując kulę. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 15 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i płatki chwilę podsmażamy. Podajemy z pyzami.
Smacznego 😉
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i śmietanę. Z ciasta formujemy kulkę rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę sera twarogowego i zwijamy do środka formując kulę. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 15 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i płatki chwilę podsmażamy. Podajemy z pyzami.
Smacznego 😉