Pyzy ziemniaczane z gęsiną

Szpileczki i babeczki
Pyzy ziemniaczane z gęsiną

Masa ziemniaczana

  • 1 kg ziemniaków surowych,
  • 1 kg ziemniaków gotowanych,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • sól.

Farsz

  • 1 kg mięsa ugotowanego gęsiego,
  • 300 g gotowanego boczku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • gałka muszkatołowa,

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach i odciskamy sok.

Łączymy ziemniaki,  dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 


Mięso i boczek mielimy, dodajemy przyprawy i mieszamy.


Z ciasta formujemy placki i wkładamy farsz i formujemy pyzy. 


W garnku zagotowujemy posoloną wodę, Do gotującej się wody wrzucamy pyzy i gotujemy około 10-15 minut, do wypłynięcia na wierzch. 


Ugotowane pyzy podajemy z podsmażoną cebulką. Możemy posypać czarnuszką.
 Smacznego 😉  


Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Patrycja 9 listopada 2016 - 12:47

Smakowicie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 9 listopada 2016 - 12:50

polecam 😉

Odpowiedz
Monika 9 listopada 2016 - 12:54

Pyzy robię niezwykle rzadko, a z gęsiną jeszcze nie zdarzyło mi się popełnić nigdy. Tym bardziej przepis dla mnie koniecznie do wypróbowania:)

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 9 listopada 2016 - 13:00

Polecam 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies