Masa ziemniaczana
- 1 kg ziemniaków surowych,
- 1 kg ziemniaków gotowanych,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki mąki,
- sól.
Farsz
- 1 kg mięsa ugotowanego gęsiego,
- 300 g gotowanego boczku,
- sól i pieprz do smaku,
- majeranek,
- gałka muszkatołowa,
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach i odciskamy sok.
Łączymy ziemniaki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Mięso i boczek mielimy, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Z ciasta formujemy placki i wkładamy farsz i formujemy pyzy.
W garnku zagotowujemy posoloną wodę, Do gotującej się wody wrzucamy pyzy i gotujemy około 10-15 minut, do wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pyzy podajemy z podsmażoną cebulką. Możemy posypać czarnuszką.
Smacznego 😉
4 komentarze
Smakowicie wyglądają 🙂
polecam 😉
Pyzy robię niezwykle rzadko, a z gęsiną jeszcze nie zdarzyło mi się popełnić nigdy. Tym bardziej przepis dla mnie koniecznie do wypróbowania:)
Polecam 😉