Drożdżowe bułeczki z cynamonem
ciasto
800 g mąki,
1 jajko,
2 szklanki mleka,
50 g drożdży,
0,5 szklanka cukru,
125 g masła,
cynamon
3-4 łyżki cynamonu,
4 łyżki cukru
125 g masła,
1 jajko do posmarowania,
Do miski wsypujemy mąkę, kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i wbijamy jajko. Zagniatamy, na koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę zagniatamy. Odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy dość cienko. Masło lekko rozpuszczamy tak abyśmy mogli rozsmarować. Smarujemy połową masła rozwałkowany placek, posypujemy cukrem i cynamonem, zwijamy. Kroimy na równe części i wykładamy na blaszkę.
Lekko spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach 😉
smacznego 😉