Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Szpileczki i babeczki

Drożdżowe bułeczki z cynamonem
ciasto
800 g mąki,
1 jajko,
2 szklanki mleka,
50 g drożdży,
0,5 szklanka cukru,
125 g masła,
cynamon
3-4 łyżki cynamonu,
4 łyżki cukru
125 g masła,
1 jajko do posmarowania,

Do miski wsypujemy mąkę, kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i wbijamy jajko. Zagniatamy, na koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę zagniatamy. Odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce. 

Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy dość cienko. Masło lekko rozpuszczamy tak abyśmy mogli rozsmarować. Smarujemy połową masła rozwałkowany placek, posypujemy cukrem i cynamonem, zwijamy. Kroimy na równe części i wykładamy na blaszkę. 


Lekko spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem. 


Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach 😉 

smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies