Zupa meksykańska z pulpetami
Pulpety
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz,
1 łyżeczka majeranku,
zupa
4-5 litry wody,
3 liścia laurowe,
4 ziela angielskie,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
40 g mieszanki warzyw meksykańskich,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka cukru,
1 łyżka ostrej papryki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka imbiru,
bazylia.
Do mielonego mięsa dodajemy podane składniki i formujemy malutkie pulpeciki. Do garnka wlewamy wodę.
Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy woda będzie się gotować dodajemy pulpeciki. Gotujemy ok 20 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni.
Dodajemy do zupy ziemniaki, cebulę i mieszankę warzyw meksykańskich. Gotujemy 10 minut.
Przyprawiamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Smacznego 😉