Langosze z czarnuszką i sosem czosnkowym

Szpileczki i babeczki

Langosze z czarnuszką i sosem czosnkowym
500 g mąki,
25 g drożdży,
szklanka wody,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka oliwy,
3 łyżki czarnuszki,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
olej do smażenia.
Sos
2 łyżki majonezu,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka oregano.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z odrobiną cukru i odstawiamy na chwilę aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy drożdże i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut. 

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki około 10 sztuk. Robimy kuleczki i rozpłaszczamy na około 1 cm placki.


Na patelnie wlewamy olej około 5-6 cm. Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoto.


Sos; Majonez mieszamy ze śmietaną. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy i mieszamy.


Oliwki kroimy na połówki. 


Langosze polewamy sosem i układamy oliwki.
 Smacznego 😉  

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies