Chrusty ( faworki ) na piwie

Szpileczki i babeczki

Chrusty ( faworki ) na piwie
2 szklanki maki,
4 żółtka,
1/2 szklanki piwa,
1 łyżeczka masła,
cukier puder do posypania,
olej do smażenia.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, piwo i masło. Szybko wyrabiamy ciasto. Następnie wałkiem bijemy ciasto około 15 minut. 
Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy bardzo cieniutko. Wykrawamy prostokąty ( około 2,5 cm x 7-8 cm ). 
Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec prostokąta. 
Smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu ( u mnie olej) na złoto z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 
Posypujemy pudrem. 
Smacznego 😉  

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

5 komentarzy

Kulinarna Maniusia 25 stycznia 2017 - 17:48

Bardzo fajny przepis, częstuję się 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 25 stycznia 2017 - 18:17

Bardzo proszę i polecam 😉

Odpowiedz
Karolina Holly 23 lutego 2017 - 17:03

Słyszałam, że są pyszne i na pewno kiedyś wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 23 lutego 2017 - 17:30

Wypróbuj są super chrupiące 😉

Odpowiedz
roof skylight 12 marca 2023 - 09:59

106031 874295Overall, politicians are split on the issue of whether Twitter is more for business or private use. The very first thing may be the fact that you can build up quite a large following of people. 852052

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies