Chrusty ( faworki ) na piwie
2 szklanki maki,
4 żółtka,
1/2 szklanki piwa,
1 łyżeczka masła,
cukier puder do posypania,
olej do smażenia.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, piwo i masło. Szybko wyrabiamy ciasto. Następnie wałkiem bijemy ciasto około 15 minut.
Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy bardzo cieniutko. Wykrawamy prostokąty ( około 2,5 cm x 7-8 cm ).
Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec prostokąta.
Smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu ( u mnie olej) na złoto z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Posypujemy pudrem.
Smacznego 😉
4 komentarze
Bardzo fajny przepis, częstuję się 🙂
Bardzo proszę i polecam 😉
Słyszałam, że są pyszne i na pewno kiedyś wypróbuję 🙂
Wypróbuj są super chrupiące 😉