Chrusty ( faworki ) na piwie

Szpileczki i babeczki

Chrusty ( faworki ) na piwie
2 szklanki maki,
4 żółtka,
1/2 szklanki piwa,
1 łyżeczka masła,
cukier puder do posypania,
olej do smażenia.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, piwo i masło. Szybko wyrabiamy ciasto. Następnie wałkiem bijemy ciasto około 15 minut. 
Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy bardzo cieniutko. Wykrawamy prostokąty ( około 2,5 cm x 7-8 cm ). 
Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec prostokąta. 
Smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu ( u mnie olej) na złoto z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 
Posypujemy pudrem. 
Smacznego 😉  

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Kulinarna Maniusia 25 stycznia 2017 - 17:48

Bardzo fajny przepis, częstuję się 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 25 stycznia 2017 - 18:17

Bardzo proszę i polecam 😉

Odpowiedz
Karolina Holly 23 lutego 2017 - 17:03

Słyszałam, że są pyszne i na pewno kiedyś wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 23 lutego 2017 - 17:30

Wypróbuj są super chrupiące 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies