
Chrusty ( faworki ) na piwie
2 szklanki maki,
4 żółtka,
1/2 szklanki piwa,
1 łyżeczka masła,
cukier puder do posypania,
olej do smażenia.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, piwo i masło. Szybko wyrabiamy ciasto. Następnie wałkiem bijemy ciasto około 15 minut.
Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy bardzo cieniutko. Wykrawamy prostokąty ( około 2,5 cm x 7-8 cm ).
Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec prostokąta.
Smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu ( u mnie olej) na złoto z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Posypujemy pudrem.
Smacznego 😉
5 komentarzy
Bardzo fajny przepis, częstuję się 🙂
Bardzo proszę i polecam 😉
Słyszałam, że są pyszne i na pewno kiedyś wypróbuję 🙂
Wypróbuj są super chrupiące 😉
106031 874295Overall, politicians are split on the issue of whether Twitter is more for business or private use. The very first thing may be the fact that you can build up quite a large following of people. 852052