Szpinakowo- pomidorowe chałki (bułeczki)
Ciasto pomidorowe
100 ml letniego mleka,
1 jajko,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
42 g drożdży,
3 łyżki oleju,
400 g mąki pszennej.
Ciasto szpinakowe
3 łyżki,
400 g mąki,
42 g drożdży,
100 ml letniego mleka,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli.
Ciasto pomidorowe; Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, rozczyn, sok pomidorowy, sól i olej.
Zgniatamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi objętość na około 1 godzinę.
Ciasto szpinakowe; Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Szpinak miksujemy z olejem. Szpinak rozmrażamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, rozczyn, sól i szpinak. Zgniatamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi objętość na około 1 godzinę.
Ciasto szpinakowe dzielimy na 9 równych części.
Tak samo robimy z ciastem pomidorowym. Z każdej części robimy wałeczki długości 15-20 cm.
Wałeczek szpinakowy łączymy z pomidorowym i skręcamy.
Następnie zwijamy skręcając brzegi do siebie. Układamy na blaszkę posmarowaną olejem.
Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Studzimy.
Smacznego 😉
1 komentarz
833573 548816I like this post really considerably. I will surely be back. Hope that I can go via much more insightful posts then. Will likely be sharing your wisdom with all of my friends! 829224