Szpinakowo- pomidorowe chałki (bułeczki)

Szpileczki i babeczki



Szpinakowo- pomidorowe chałki (bułeczki)
Ciasto pomidorowe
100 ml letniego mleka,
1 jajko,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
42 g drożdży,
3 łyżki oleju,
400 g mąki pszennej.
Ciasto szpinakowe
3 łyżki,
400 g mąki,
42 g drożdży,
100 ml letniego mleka,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli.

Ciasto pomidorowe; Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, rozczyn, sok pomidorowy, sól i olej. 

Zgniatamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi objętość na około 1 godzinę. 



Ciasto szpinakowe; Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.



Szpinak miksujemy z olejem. Szpinak rozmrażamy. 



Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, rozczyn, sól i szpinak. Zgniatamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi objętość na około 1 godzinę. 



Ciasto szpinakowe dzielimy na 9 równych części. 



Tak samo robimy z ciastem pomidorowym. Z każdej części robimy wałeczki długości 15-20 cm. 



Wałeczek szpinakowy łączymy z pomidorowym i skręcamy. 



Następnie zwijamy skręcając brzegi do siebie. Układamy na blaszkę posmarowaną olejem. 



Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Studzimy. 

Smacznego 😉


Mój dzień z Hortex

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies