Pierożki z mięsem i warzywami
Ciasto
250 g mąka pszenna,
100 g masła,
2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
25 g drożdży świeżych,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
2 jajka,
Farsz
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
szklanka sosu słodko-kwaśnego,
sól i pieprz do smaku,
słodka papryka,
bazylia.
Nadzienie
olej do smażenia,
mleko do smarowania,
czarnuszka.
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło i pozostałe składniki, wlewamy drożdże. Wyrobione ciasto.
Warzywa obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy warzywa chwilkę smażymy i wlewamy wodę, dusimy aż woda wyparuje.
Dodajemy sos i przyprawy, mieszamy, chwilę dusimy.
Przygotowane nadzienie studzimy. Ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty ( około 10cmx10 cm).
Na każdy kwadrat wykładamy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi, wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę piekarnikową. Smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło jak i na zimno z ulubionymi sosami.
Smacznego 😉