Drożdżowe rogaliki śniadaniowe

Szpileczki i babeczki
25 g świeżych drożdży,
1 szklanka wody,
5 żółtek,
2 łyżki oleju,
5 łyżek cukru,
cukier waniliowy,
3 i ¾ szklanki mąki pszennej,
mak do posypania
Do drożdży dodajemy cukier i wodę, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 
Ciasto dzielimy na 4 równe części.  Wałkujemy na kształt koła. Przekrawamy na 4 trójkąty.  Zwiajamy w ruloniki, formując rogalika. Posypujemy makiem.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. 
Studzimy na kratce. 
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

8 komentarzy

Cukry Proste 28 czerwca 2017 - 15:47

Zjadłam je z miodkiem:)

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 2 lipca 2017 - 08:45

😉

Odpowiedz
Chujowa Pani Domu 28 czerwca 2017 - 19:41

Jakie apetyczne 🙂 A mogłabym prosić takiego na kolację? 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 2 lipca 2017 - 08:45

Dawno znikły ale polecam przepis 😉

Odpowiedz
Marcepanowy Kącik 29 czerwca 2017 - 05:30

Wspaniałe do szklanki zimnego mleka. U mnie już zaczyna się upał, więc marzy mi się takie danie 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 2 lipca 2017 - 08:45

Polecam przepis Gosiu 😉

Odpowiedz
Lena 20 lipca 2017 - 20:11

pycha 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 24 lipca 2017 - 12:02

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies