25 g świeżych drożdży,
1 szklanka wody,
5 żółtek,
2 łyżki oleju,
5 łyżek cukru,
cukier waniliowy,
3 i ¾ szklanki mąki pszennej,
mak do posypania
Do drożdży dodajemy cukier i wodę, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 równe części. Wałkujemy na kształt koła. Przekrawamy na 4 trójkąty. Zwiajamy w ruloniki, formując rogalika. Posypujemy makiem.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Studzimy na kratce.
Smacznego 😉
8 komentarzy
Zjadłam je z miodkiem:)
😉
Jakie apetyczne 🙂 A mogłabym prosić takiego na kolację? 🙂
Dawno znikły ale polecam przepis 😉
Wspaniałe do szklanki zimnego mleka. U mnie już zaczyna się upał, więc marzy mi się takie danie 🙂
Polecam przepis Gosiu 😉
pycha 🙂
😉