Ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką
Ciasto
1 kg mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
25 g drożdży,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
200 g masła.
Kakao
pół kostki masła,
3 łyżki kakao,
1/2 szklanki cukru.
Kruszonka
100 g masła,
200 g mąki,
100 g cukru.
Drożdże rozkruszamy. Dodajemy mleko i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Nastepnie dodajemy jajka, cukier, herbatę i mąkę.
Masło rozpuszamy, ostudzamy i dodajemy do ciasta. Zgniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ostawiamy na 1 godzinę.
Maslo lekko rozpuszamy. Dodajemy kakao i cukier. Mieszamy.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, kruszonka m być sypka.
Do ciasta dodajemy kakao, lekko mieszamy tak aby za mocno się nie połaczyło. Ciasto drożdżowe wykładamy na dużą blaszkę 25 x 36 wysmarowaną masłem i posypaną maką. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego 😉
3 komentarze
Z wrażenia, aż doniczka się przewróciła 😉
Pyszne ciacho 😀
😉
429003 405373You need to be very astute at research and writing. This shows up inside your original and unique content material. I agree with your primary points on this topic. This content really should be seen by much more readers. 16401