Herbaciane Ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką
Ciasto
1 kg mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
25 g drożdży,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
200 g masła.
Kakao
pół kostki masła,
3 łyżki kakao,
1/2 szklanki cukru.
Kruszonka
100 g masła,
200 g mąki,
100 g cukru.
Drożdże rozkruszamy. Dodajemy mleko i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. 

Nastepnie dodajemy jajka, cukier, herbatę i mąkę.

Masło rozpuszamy, ostudzamy i dodajemy do ciasta. Zgniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ostawiamy na 1 godzinę.


Maslo lekko rozpuszamy. Dodajemy kakao i cukier. Mieszamy. 


Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, kruszonka m być sypka. 


Do ciasta dodajemy kakao, lekko mieszamy tak aby za mocno się nie połaczyło. Ciasto drożdżowe wykładamy na dużą blaszkę 25 x 36 wysmarowaną masłem i posypaną maką. Posypujemy kruszonką.


Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Nevermore 5 maja 2018 - 11:31

Z wrażenia, aż doniczka się przewróciła 😉
Pyszne ciacho 😀

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 5 maja 2018 - 13:41

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies