

Ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką
Ciasto
1 kg mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
25 g drożdży,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
200 g masła.
Kakao
pół kostki masła,
3 łyżki kakao,
1/2 szklanki cukru.
Kruszonka
100 g masła,
200 g mąki,
100 g cukru.
Drożdże rozkruszamy. Dodajemy mleko i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Nastepnie dodajemy jajka, cukier, herbatę i mąkę.
Masło rozpuszamy, ostudzamy i dodajemy do ciasta. Zgniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ostawiamy na 1 godzinę.
Maslo lekko rozpuszamy. Dodajemy kakao i cukier. Mieszamy.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, kruszonka m być sypka.
Do ciasta dodajemy kakao, lekko mieszamy tak aby za mocno się nie połaczyło. Ciasto drożdżowe wykładamy na dużą blaszkę 25 x 36 wysmarowaną masłem i posypaną maką. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego 😉
3 komentarze
Z wrażenia, aż doniczka się przewróciła 😉
Pyszne ciacho 😀
😉
844454 457835Any person several opportune pieces, it comes surely, as properly as you bring in crave of various the numerous other types of hikers close to you with hard part your question. pre owned awnings 913300