Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i szparagami
8-9 średnich ziemniaków,
200 g ulubionej cienkiej kiełbasy,
200 g szparagów,
5 jajek,
400 ml śmietnay 18 %,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka suszonej bazylii.
Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, dzielimy na dwie części, układamy w naczyniu żaroodpornym jedną część.
Kiełbasę kroimy w plastry układamy na ziemniakach, następnie resztę ziemniaków.
Ze szparagów pozbywamy się twardych części, kroimy w mniejsze części, posypujemy po ziemniakach.
Jajka rozkłócamy, dodajemy śmietanę i przyprawy.
Polewamy składniki zapiekanki.
Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
1 komentarz
737849 707054educator, Sue. Although Sue had a list of discharge instructions in her hand, she paused and 926503