

W okresie zimowym lub poza sezonem uwielbiam korzystać z mrożonek. Fajnie jest poczuć odrobinę lata zimą używając mrożonych warzyw.
Serowy omlet z warzywami
4 szparagi,
pół średniej cukini,
pół batata,
2 ząbki czosnku,
pęczek szczypiorku,
2 jajka,
50 g żółtego sera,
3 łyżki śmietanki 30 %,
sól i pieprz do smaku,
szczypta ostrej papryki,
pół łyżeczki tajskich ziół,
łyżka masła,
olej.
Warzywa myjemy.
Batata i cukinię obieramy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę.
Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy trochę masła, rozgrzewamy.
Wrzucamy warzywa, szpinak i czosnek na patelnię i smażymy na średnim ogniu do miękkości.
Szczypiorek szatkujemy i dorzucamy do warzyw.
Jajka rozkłócamy, dodajemy przyprawy i smietankę.
Wlewamy masę na warzywa i zmniejszamy ogień.
Przykrywamy pokrywką.
Smażymy na małym ogniu do zetnięcia się masy.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego 😉