Strucla z serem
Ciasto;
80 g drobnego cukru,
10 g suchych drożdży,
75 g masła roztopionego,
250 ml mleka,
2 duże jajka.
Twaróg;
500 g twarogu,
100 g cukru,
1 jajko,
3 łyżki śmietany 18%.
Mąkę mieszamy z drożdżami. Następnie dodajemy cukier, mleko i jajka i zagniatamy ciasto.
Na koniec dodajemy rozpuszczone letnie masło i ponownie zagniatamy.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na wyrośnięcia na 1 godzinkę.
Twaróg mieszamy z cukrem jajkiem i śmietaną.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Dwie formy 30 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemyy na długość blaszki (około 1 cm).
Smarujemy połową farszu i zwijamy rulon.
To samo robimy z drugą częścią ciasta i farszu.
Wykładamy rulony do blaszek.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉