Ketchupowe bułki z kurczakiem, cukinią i papryką
Ciasto;
2 łyżk cukru,
20 dag drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
pół szklanki ketchupu,
8 łyżek oleju,
Szczypta soli.
Farsz;
1 pierś z kurczaka,
1 mała cukinia,
pół czerwonej papryki,
pół żółtej papryki,
1 mała cebula,
sół i pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżka suszonej bazylii.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut.
Farsz;
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
Cukinię i cebulę obieramy.
Warzywa kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy.
Wrzucamy mięso i warzywa. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut.
Lekko studzimy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę.
Farsz;
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
Cukinię i cebulę obieramy.
Warzywa kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy.
Wrzucamy mięso i warzywa. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut.
Lekko studzimy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉