Placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków,
1 mała cebula,
pęczek natki pietruszki,
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki mąki pszennej,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka pieprzu ziołowego,
olej do smażenia.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Miskę lekko przechylamy na bok, ziemniaki zbieramy z jednej strony miski, tak aby zebrał się płyn.
Płyn zlewamy.
Cebulę obieramy i kroimy w koteczkę.
Natkę pietruszki szatkujemy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi sosami lub dodatkami.
Smacznego 😉
2 komentarze
Chyba jutro trzasnę na obiad 🙂 dawno nie robiłam.
Polecam 😉