Ciasto 3 bit
Masa budyniowa;
200 g masła,
2 budynie śmietankowe po 40g,
500 ml mleka,
2 łyżki cukru.
Masa śmietankowa;
400 ml śmietany 30 %,
2 łyżki żelatyny + woda do rozpuszczenia około 100 ml.
Dodatkowo;
500 g herbatników,
puszka masy krówkowej.
Blaszkę 25/38 cm wykładamy herbatnikami.
Smarujemy masą krówkową i ponownie wykładamy herbatniki.
Masa budyniowa;
Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka,doprowadzamy do wrzenia. Budyń oraz cukier wsypujemy do kubka i zalewamy pozostałością mleka, dokładnie mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy zawartość kubka i mieszamy, chwilkę gotujemy cały czas mieszając aż powstanie gęsta masa. Budyń studzimy.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, po łyżce dodajemy budyń, miksujemy do całkowitego połączenia.
Masę wykładamy na herbatniki, przykrywamy kolejną warstwą ciastek.
Masa śmietankowa;
Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Łączymy ze śmietaną. Wykładamy na herbatniki.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach czekoladę.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
1 komentarz
228835 677694Straight to the point and effectively written! Why cant every person else be like this? 351375