Kruche ciasto kakaowe z pianką i bananami

Szpileczki i babeczki
Kruche ciasto kakaowe z pianką i bananami

Ciasto;
2,5 szklanki mąki pszennej,
250 g masła zimnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru pudru,
5 żółtek,
2 łyżki kakao.
Pianka;
5 białek
1 szklanka drobnego cukru,
2 opakowania budyniu waniliowego po 40 g,
1/2 szklanki oleju.
Dodatkowo;
4-5 bananów.
Ciasto;

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.

Dodajemy masło, żółtka,kakao i cukier. Szybko zagniatamy ciasto.

Dzielimy na dwie części.

Pianka;


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i chwilkę miksujemy.

Pod koniec miksowania wlewamy małą stróżką olej cały czas miksując.

Banany obieramy i kroimy w plasterki.

Jedną część ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(33 x 20 cm).

Następnie wykładamy plasterki bananów, na to pianka i na koniec druga część ciasta.


Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Di bloguje 19 lutego 2020 - 20:14

Bardzo lubię takie ciasta. Pysznie wygląda.

Odpowiedz
Teresa S 23 listopada 2020 - 19:56

Baedzo ciekawy przepis zapraszam do mnie na blog

Odpowiedz
Katarzyna 16 maja 2021 - 09:09

A ciata dolnego nie trzeba najpierw podpiec

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 16 maja 2021 - 20:52

Ja nie podpiekałam.

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies