Polędwiczki z makaronem i szparagami w sosie
1 polędwica wieprzowa,
1/2 pęczka zielonych szparagów,
200 g makaronu kokardki,
sól i pieprz do smaku,
słodka papryka,
pół szklanki bulionu lub wody,
pół szklanki śmietany 30 %,
2-3 łyżki oleju do smażenia.
Polędwiczkę kroimy na 2 cm kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor.
Szparagi myjemy, pozbywamy się twardych końcówek i kroimy na mniejsze części.
Wrzucamy do mięsa i chwilkę podsmażamy.
Wlewamy bulion lub wodę, doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości około 10 minut.
Na koniec wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku i gotujemy 5 minut.
Smacznego 😉